Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /subdomains/staging/content/plugins/multi-rating-pro/includes/class-api.php on line 1438 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /subdomains/staging/content/plugins/userpro/lib/google/src/service/apiUtils.php on line 58 Warning: time() expects exactly 0 parameters, 1 given in /subdomains/staging/content/themes/amatore/functions/timber.php on line 132 Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /subdomains/staging/content/plugins/timber-library/vendor/twig/twig/lib/Twig/Node.php on line 42 Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /subdomains/staging/content/plugins/timber-library/vendor/twig/twig/lib/Twig/Node.php on line 198 Wat is Flamenco precies? Amatore geeft antwoord
Wat is Flamenco precies? Amatore geeft antwoord
Kevin Konings
lid sinds:5-2016
01 Februari 2017

Sinds dat we de eerste flamenco dansles online hebben gezet heb ik al een aantal keer de vraag gekregen: wat is Flamenco precies?

Een eenvoudige vraag met een minder eenvoudig antwoord.

Dit komt omdat Flamenco eigenlijk een verzamelnaam is voor de muziek, zang en dans. Bij Amatore zijn we de beroerdste niet en hebben we ons ondergedompeld in de wereld van de Flamenco.

Waar en wanneer is Flamenco ontstaan?

Flamenco is ontstaan in Spanje en dan vooral in de zuidelijke regio: Andalusië. Rond het jaar 1400 vindt het zijn oorsprong. Waarna de dans en de muziek lange tijd is beïnvloed. Dit is niet zo gek want de muziek wordt niet opgeschreven, maar van generatie op generatie doorgegeven. Iedere generatie voegt nieuwe aspecten toe.

Veel kenners stellen dat de Flamenco zoals wij het nu kennen bestaat sinds het begin van de 19de eeuw. Deze Flamenco kenmerkt zich door de rauwe zang, luid geklap en gestamp en het uitgesproken gitaarspel.

Gevoel, ritme en maathouden

Bij Flamenco is het uitdrukken van gevoelens, of dit nu somberheid of geluk is, belangrijk. Het is dus een dans vol passie en emoties. En daar houden wij van bij Amatore :-)

Het ritme van de muziek verandert vaak. Los van het overbrengen van emoties heeft het geklap en gestamp van de dansers ook een praktische functie. Het zorgt er voor dat zij de maat (ont)houden.

Flamencostijlen en tekst

Naast de dans, het ritme en de muziek zijn ook de teksten een belangrijke manier om emoties te uiten. Dit zie je terug in de variëteit van onderwerpen die worden bezongen. De ene tekst is heel somber en triest waar andere teksten vrolijk en blij zijn. Vaak wordt de liefde bezongen, maar ook de dood wordt niet vermeden.

Iedere emotie heeft een eigen flamencostijl zou je kunnen stellen. De Soleares gaat over eenzaamheid. Waar in de Bulerias veel humor voorkomt. De stijl met het meeste passie is misschien wel de Sevillanas.
Andere veel voorkomende flamencostijlen zijn Fandangos, Tangos, Martinete en Tientos. Een bekende zanger is Enrique Morente. Hij staat dan weer bekend om zijn geheel eigen stijl en laat zich niet zo gemakkelijk vangen in een bepaalde Flamencostijl.

Enthousiast geworden?

Neem Flamencogitaarles of leer de Flamenco dansen.

Deprecated: array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /subdomains/staging/content/plugins/timber-library/vendor/twig/twig/lib/Twig/Template.php on line 580
schrijf je in voor onze nieuwsbrief