Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /subdomains/staging/content/plugins/multi-rating-pro/includes/class-api.php on line 1438 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /subdomains/staging/content/plugins/userpro/lib/google/src/service/apiUtils.php on line 58 Warning: time() expects exactly 0 parameters, 1 given in /subdomains/staging/content/themes/amatore/functions/timber.php on line 132 Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /subdomains/staging/content/plugins/timber-library/vendor/twig/twig/lib/Twig/Node.php on line 42 Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /subdomains/staging/content/plugins/timber-library/vendor/twig/twig/lib/Twig/Node.php on line 198 Saxofoonles van Paul Berding een les vol passie
Saxofoonles van Paul Berding een les vol passie
Kevin Konings
lid sinds:5-2016
18 Juli 2017

Paul Berding, muzikant en saxofoondocent biedt zijn lessen aan via Amatore. We spraken hem over zijn passie voor de ”Sax”, zijn optredens en natuurlijk zijn saxofoonlessen.

Je biedt saxofoonles via Amatore aan. Wat maakt de saxofoon zo bijzonder voor jou?

Als tiener kwam ik in aanraking met de ‘sax’. Ik hoorde het instrument en ik werd direct gepakt. Zo mooi. Ik ben toen gaan spelen en ben nooit meer gestopt. Inmiddels heb ik in mijn tuinhuis een muziekstudio. Hier heb ik alle mogelijkheden. Ik kan spelen tot diep in de avond. Hier geef ik ook mijn lessen. Maar niet tot diep in de nacht natuurlijk. Van lezen en tv kijken krijg ik geen energie, van spelen wel. De saxofoon dat is het mooiste wat er is, het is echt mijn passie!

Het is dus echt de saxofoon waarvoor je leeft?

Ja vroeger voetbalde ik nog. Goed ook. Ik had op een bepaald moment de kans om een profcarrière te beginnen. Maar dat heb ik toen niet gedaan, omdat het de saxofoon was waar ik echt blij van werd. Dat is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt.


Deprecated: array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /subdomains/staging/content/plugins/timber-library/vendor/twig/twig/lib/Twig/Template.php on line 580
Saxofoonles in de Rivierenbuurt 1

Naast dat je saxofoonles geeft treed je ook veel op. Wat was voor jou het meest bijzondere optreden?

Er zijn heel veel optredens die me zijn bijgebleven. Ik treed nog altijd ieder weekend op. En speel al 50 jaar saxofoon. Van optredens met Dj’s tot bruiloften. Zo’n 15 jaar geleden stond ik op het North Sea Jazz. Toen dat voor het laatst in Den Haag was. Dat was wel heel bijzonder. Tussen als die Jazz legendes, wauw! Maar ook het optreden met Osdorp Posse tijdens Pinkpop voor 50.000 man zal me altijd bijblijven. Net als een andere bijzondere samenwerking tijdens Pukkelpop. Ik speelde toen samen met de Heideroosjes. Die samenwerking was zo leuk. Zij zijn de helft van mijn leeftijd, maar als je samen lekker muziek maakt, maakt dat niet uit. Ook heb ik laatst mijn zoontje meegenomen toen ik voor een volle Melkweg stond op te treden. Dat vond hij gewelding. Zijn vader op het podium.

Muziek maken houdt je jong?

Ja absoluut. Saxofoon spelen houdt me jong. Vanaf mijn 10de  is het mijn passie en ik treed na 50 jaar nog altijd op. Iets wat je graag doet en wilt doen kost geen moeite. Voor mij is oefenen en dagelijks spelen dan ook geen punt.

Hoe ben je begonnen met saxofoonles geven?

Een vriendin van me wist dat ik veel optrad in de weekenden en vroeg me jaren geleden om haar les te geven. Toen heb ik haar doordeweeks saxofoon leren spelen. Zij staat nu met een theatergroep op de Parade en Oeral. Dat vond ik toen erg leuk en ben er toen mee doorgegaan. Het grappige is dat ik later haar zoon ben gaan lesgeven. Die staat nu op Lowlands met de Gallowstreet


Deprecated: array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /subdomains/staging/content/plugins/timber-library/vendor/twig/twig/lib/Twig/Template.php on line 580
Saxofoonles in de Rivierenbuurt 2

Welke tips heb je voor (beginnend) saxofonisten?

Oefen zoveel als je kunt. Dat is voor leerlingen soms lastig. Zij denken er dan net iets te makkelijk over. Ik begrijp dat wel hoor. Mensen zijn met van alles bezig. Een drukke baan, sport en dan ook een instrument leren spelen. Alleen 1 op de 100 mensen die saxofoon spelen heeft echt talent. Hen komt het echt aanwaaien. Andere, zoals de meeste leerlingen en ik, moeten ervoor werken. Je moet er in investeren. Dat probeer ik mijn leerlingen ook mee te geven.

Wordt dat vaak onderschat?

Ja misschien wel. Een saxofoon is een blaasinstrument. En een blaasinstrument moet je echt onder de knie krijgen. Je moet het op de goede manier leren bespelen. Anders is het ‘’piep, kraak, kreun’’.

Mijn zoontje van 10 bijvoorbeeld. Die speelt nu ook 1,5 jaar op de saxofoon. Maar zit daarnaast veel op de IPad en doet aan judo. Mensen doen tegenwoordig tien dingen tegelijk. Alles moet snel. Maar een instrument leren spelen dwing je niet af. Je moet kilometersmaken. Net als bij sport: je moet trainen. Veel trainen werpt zijn vruchten af. Al begrijp ik natuurlijk wel dat niet iedereen zo fanatiek is als dat ik ben. Het moet vooral leuk zijn!

Wat is belangrijk tijdens jouw saxofoonlessen?

Ja het moet dus leuk zijn. Ik doe leuke dingen. Ik val leerlingen, die daar niet op zitten te wachten, niet lastig met ingewikkelde zaken en veel theorie. Je leert de basis. Hoe houd je je instrument vast en hoe moet je blazen? Daar help ik mee. Verder hou ik van Bach tot keiharde muziek. Dus leerlingen kunnen bij mij met van alles terecht. Het moet ‘’gewoon lekker klinken’’. Het leukste van saxofoon spelen is zelf een nummer kunnen spelen, daar ligt dan ook de focus op.

Verder ben ik heel flexibel in de afspraken. Ik treed zelf natuurlijk veel op, maar begrijp ook dat mijn leerlingen een volle agenda hebben. Hier houd ik rekening mee. Er zijn geen vaste momenten waarop ik lesgeef. Altijd in goed overleg. Zo is er een jongetje van 9 die nu de eerste 10 weken iedere week een halve les komt volgen, samen met zijn moeder. Volwassenen met een drukke baan of studenten aan de universiteit die komen vooral ’s avonds.

Benieuwd geworden naar de saxofoonles van Paul? Bekijk zijn les en neem contact op.

Deprecated: array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /subdomains/staging/content/plugins/timber-library/vendor/twig/twig/lib/Twig/Template.php on line 580
schrijf je in voor onze nieuwsbrief